Meteen naar de inhoud

Geschiedenis turnvereniging ACGV Arnhem

1922 – Oprichting ACGV

ACGV werd op 1 maart 1922 opgericht als gymnastiek vereniging door de heer Winkel en de heer Balken (voorzitter).
Deze twee heren richtten de vereniging op omdat andere sporten te duur waren om aan deel te nemen. Verder was er voor de jeugd weinig te doen. De kerk was in het begin een grote stimulator van de club. De club had bijna direct al meer dan 60 leden.
Dhr. Balken was gymnastiek leraar op het christelijk lyceum.  De eerste lessen van ACGV werden dan ook in het gymlokaal van deze school gehouden. het lokaal was 7 bij 14 meter en langs alle wanden stonden toestellen zodra er weinig ruimte over bleef voor oefeningen.
Lichamelijke opvoeding was een ondergeschoven kindje in die dagen, mensen snapten niet waarom kinderen moesten bewegen, moeders kwamen dan ook boos bij de kerk aan kloppen dat hun kinderen huppelen en dansen leerden, dat was nergens voor nodig! Men geloofde dat een christen die aan gymnastiek deed in de hel zou belanden.
Om alles nog enigszins zedelijk te houden werden de kinderen door hun ouders van top tot teen in kleding ingepakt zodat er zo min mogelijk huid zichtbaar was en het nog enigszins eerbaar was. Ook de ouders kleedden zich in de gymzaal zedelijker dan ze er op straat bijliepen .

De heer Smeenk werd later toegevoegd aan het bestuur, hij was werkzaam bij het “Arnhems christelijk dagblad”  Elke twee weken schreef hij een artikel in de “Arnhemse post” over de gymnastiek vereniging en dit leverde erg veel nieuwe leden op.

1923 – 1-jarig bestaan

De eerste uitvoering was tijdens het 1 jarig bestaan wat in Music Sacrum gevoerd werd. Musis zat tot de nok toe vol met ouders, gymnasten en belangstellenden. De kleuters sprongen touwtje en de dames gooiden met knotsen, van echt gymnastiek was nog geen sprake.
In het tweede jaar van het bestaan van Acgv werd er deelgenomen aan de eerste gym wedstrijden (toogdagen) met 5 dames en 5 heren. Er werden 3 prijzen behaald.

1930 – 8-jarig bestaan

In 1930 bestond Acgv 8 jaar dit werd op 12 maart groots gevierd met een uitvoering in musis sacrum

1952 – 30-jarig bestaan

In 1952 bestond Acgv 30 jaar en dit werd vier dagen lang gevierd met uitvoeringen in de schouwburg van Arnhem. Niet alleen werden er avond voorstellingen gehouden maar er waren ook speciale middagvoorstellingen waar de jongste leden hun kunsten konden vertonen. De uitvoering werd breed uitgemeten in alle lokale kranten, er was een radioverslaggever aanwezig voor een live verslag en ook waren er diverse vertegenwoordigers uit de plaatselijke politiek, collega gymnastiekverenigingen en zelfs de burgemeester vereerde één van de uitvoeringen met zijn aanwezigheid. Tijdens de uitvoering werd er gegymd op pianomuziek, er waren voornamelijk grondoefeningen en dans. De heren afdeling liet mooie oefeningen op brug gelijk zien. De kerk was niet langer betrokken bij de gymnastiek vereniging.
Acgv groeide steeds groter, op dit moment waren er 746 geregistreerde leden .

1967 – 45-jarig bestaan

In 1967 bestond Acgv 45 jaar, dit werd gevierd op het voetbalveld van Vitesse. Op marsmuziek werden allerhande gymnastische oefeningen gedaan in de open lucht. De gymnastiek vereniging heeft op dit moment 1100 leden en men kampt met een groot tekort aan gymnastiek leraren .

1972 – 50-jarig bestaan

Op 25 maart word dit groots gevierd in de Rijnhal, alle leeftijden en niveaus werken mee aan de uitvoering. Alle meisjes moeten verplicht gymmen in een blauw turnpakje (niet rekbaar met een rits op de rug en met het clubembleem op de borst). De jongens hebben een wit katoenen broek met een wit shirt, uiteraard ook met het clubembleem op de borst.

De club telt inmiddels 1800 leden  die verdeeld zijn over 65 lesuren met 10 lesgevers. Het tekort aan lesgevers is zo groot dat de groepen uit hun voegen barsten maar er geen nieuwe groepen kunnen worden gevormd. Inmiddels is ook de groep senioren behoorlijk gegroeid en hier gymmen nu 110 gymnasten.
Acgv draait mee aan de top van het keurturnen met zowel deelnemers onder de heren en dames.

1997 – ACGV bestaat 75 jaar

En is niet meer weg te denken uit de Arnhemse sport wereld. Er word op 12 april in sporthal Elderveld een voorstelling gegeven die het thema circus heeft. In de 20 lesuren gymmen en turnen nu 350 leden

2020 – ACGV gaat richting 100-jarig bestaan

We stevenen langzaam maar zeker op een honderd jarig bestaan af.
Met een groep vaste lesgevers en assistentes geven we les aan;
1 ouderengroep
1 ouder en kind groep
1 peutergroep
2 kleutergroepen
1 free running groep
14 recreatieve meisjes groepen ( waarvan 1 gemengde groep van jong volwassenen)
5 selectie groepen in de 4e, 5e en 6e divisie

OP NAAR DE 100 JAAR !