Geschiedenis

De geschiedenis van Acgv
Acgv werd op 1 maart 1922 opgericht als gymnastiek vereniging  door de heer winkel en de heer Balken ( voorzitter )  .
Deze twee heren richten de vereniging op omdat andere sporten te duur waren om aan deel te nemen. Verder was er voor de jeugd weinig te doen . De kerk was in het begin een grote stimulator van de club . De club had bijna direct al meer dan 60 leden .
Dhr Balken was gymnastiek leraar op het christelijk lyceum .  De eerste lessen van Acgv  werden dan ook in het gymlokaal   van deze school gehouden . het lokaal was 7 bij 14 meter en  langs alle wanden stonden toestellen zodra er weinig ruimte over bleef voor oefeningen .
Lichamelijke opvoeding was een ondergeschoven kindje in die dagen , mensen snapten niet waarom kinderen moesten bewegen, moeders kwamen dan ook boos bij de kerk aan kloppen dan hun kinderen huppelen en dansen leerden , dat was nergens voor nodig !  Men geloofde dat een christen die aan gymnastiek deed in de hel zou belanden .
Om alles nog enigzins zedelijk te houden werden de kinderen door hun ouders van top tot teen in kleding ingepakt zodat er zo min mogelijk huid zichtbaar was en het nog enigzins eerbaar was . Ook de ouders kleden zich in de gymzaal zedelijker dan ze er op straat bijliepen .

De heer smeenk werd later toegevoegd aan het bestuur, hij was werkzaam bij het “arnhems christelijk dagblad”  Elke twee weken schreef hij  een artikel in de “arnhemse post “over de gymnastiek vereniging en dit leverde erg veel nieuwe leden op .

De eerste uitvoering was tijdens het 1 jarig bestaan  wat in music sacrum gevoerd werd. Musis zat tot de nok toe vol met ouders, gymnasten en belangstellenden . De kleuters sprongen touwtje en de dames gooiden met knotsen, van echt gymnastiek was nog geen sprake.
In het tweede jaar van het bestaan van Acgv werd er deelgenomen aan de eerste gymwedstrijden ( toogdagen ) met 5 dames en 5 heren . Er werden 3e prijzen behaald

In 1930 bestond Acgv 8 jaar dit werd op 12 maart groots gevierd met een uitvoering in musis sacrum

In 1952 bestond Acgv 30 jaar en dit werd vier dagen lang gevierd met uitvoeringen in de schouwburg van arnhem . Niet alleen werden er avond voorstellingen gehouden maar er waren ook speciale middagvoorstellingen waar de jongste leden hun kunsten konden vertonen .  De uitvoering werd breed uitgemeten in alle locale kranten, er was een radioverslaggever aanwezig voor een live verslag en ook waren er diverse vertegenwoordigers uit de plaatselijke politiek , collega gymnastiekverenigingen en zelfs de burgemeester vereerde één van de uitvoerigen met zijn aanwezigheid.  Tijdens de uitvoering werd er gegymd op pianomuziek , er waren voornamelijk grondoefeningen en dans. De heren afdeling liet echter mooie oefeningen op brug gelijk zien . De kerk was niet langer betrokken bij de gymnastiek vereniging.
Acgv groeide steeds groter , op dit moment waren er 746 geregistreerde leden .

1955 werd een byzonder jaar in de geschiedenis van Acgv , de eerst “post “deed zijn intrede. Dhr Arnold post werd leraar bij de gymnastiek verenigin nadat hij succesvol het examen gymleraar had afgelegd en was “goedgekeurd”door de gemeente Arnhem . In de jaren ervoor had hij lesgegeven bij gymastiek vereniging “De hazenkamp ” in Nijmegen.

In 1967 bestond Acgv 45 jaar , dit werd gevierd op het voetbalveld van vitesse . Op marsmuziek werden allerhande gymnastische oefeningen gedaan in de open lucht. De gymastiek vereniging heeft op dit moment 1100 leden en men kampt met een groot tekort aan gymnastiek leraren .

1972 …Acgv bestaat 50 jaar !
Op 25 maart word dit groots gevierd in de rijnhal , alle leeftijden en nivo’s werken mee aan de uitvoering. Alle meisjes moeten verplicht gymmen in een blauw turnpakje ( niet rekbaar met een rits op de rug en met het clubembleem op de borst ). De jongens hebben een wit katoenen broek met een wit shirt , uiteraard ook met het clubembleem op de borst .
De club telt inmiddels 1800 leden  die verdeeld zijn over 65 lesuren met 10 lesgevers. Het tekort aan lesgevers is zo groot dat de groepen uit hun voegen barsten maar er geen nieuwe groepen kunnen worden gevormd . Inmiddels is ook de groep senioren behoorlijk gegroeit en hier gymmen nu 110 gymnasten.
Acgv draait mee aan de top van het keurturnen met zowel deelnemers onder de heren en dames , de heer arnold post behaald o.a het één na het andere succes

Download hieronder spreekbeurten

1997 , Acgv bestaat inmiddels 75 jaar en is niet meer weg te denken uit de arnhemse sport wereld. Er word op 12 april in sporthal elderveld een voorstelling gevenen die het thema circus heeft.  In de 20 lesuren gymmen en turnen nu 350 leden

2018 ;
we stevenen langzaam maar zeker op een honderd jarig bestaan af .
Met zes lesgevers en  veel assistentes geven we les aan ;
1 ouderengroep
1 ouder en kind groep
1 peutergroep
2 kleutergroepen
2 jongens turnen groepen
14 recreatieve meisjes groepen ( waarvan 1 gemengde groep van jong volwassenen)
4 selectie groepen

OP NAAR DE 100 JAAR !